Schaatswedstrijden

Op deze pagina wordt een korte uitleg gegeven over wedstrijdschaatsen, en staan links naar de wedstrijdkalenders en websites voor  inschrijven, startlijsten en uitslagen.

 

Wedstrijden
STB-ers kunnen deelnemen aan wedstrijden in zowel de Elfstedenhal in Leeuwarden als Thialf in Heerenveen. De volledige wedstrijdkalender staat op de websites van de baancommissies: LeeuwardenHeerenveen, en op de website inschrijven.schaatsen.nl. Er zijn de volgende soorten wedstrijden:

Langebaan

In langebaanwedstrijden wordt een afstand op tijd gereden, en start men individueel. Zie voor uitleg over de regels het boekje Langebaanschaatsen.

  • Gewestelijke wedstrijden – Dit zijn wedstrijden voor rijders uit het Gewest Fryslân (dus thuisbaan Heerenveen of Leeuwarden), bedoeld voor de wat fanatiekere wedstrijdrijders. In Thialf zijn deze wedstrijden op maandagavond, in Leeuwarden op zondagavond.
  • Clubwedstrijden – Deze wedstrijden zijn wat laagdrempeliger, met vaak wat kortere afstanden en zonder dat een wedstrijdlicentie nodig is. Deze wedstrijden zijn ideaal voor startende wedstrijdschaatsers.
  • Fryslân Cup wedstrijden – Dit zijn gewestelijke wedstrijden voor pupillen en junioren C/B. Gedurende het seizoen worden per categorie 4 wedstrijden gereden, verdeeld over Heerenveen en Leeuwarden, waar per afstandscombinatie punten te verdienen zijn. De top 24 (pupillen) / top 12 (C/B jun) mag aan het einde van het seizoen de finalewedstrijd nog meedoen, waarna de prijzen worden uitgereikt. Voor meer info, zie het reglement.
  • PR/Recordwedstrijden –Dit zijn wedstrijden in Leeuwarden (PR) en Heerenveen (Record) die openstaan voor alle rijders in heel Nederland, vooral bedoeld om rijders van andere banen de gelegenheid te geven snelle tijden te rijden. Het inschrijfgeld voor deze wedstrijden is fors hoger dan voor de andere wedstrijden.

Marathon

In marathons starten alle deelnemers tegelijk, en wordt een wat groter aantal ronden gereden, afhankelijk van leeftijd en niveau.

  • Baanmarathons – Dit zijn marathons voor rijders uit Friesland, op Thialf (maandagavond) of Leeuwarden (zondagavond). In Thialf worden per seizoen 6 wedstrijden gereden, waarover een klassement wordt bijgehouden, zie de website. In de marathons worden de deelnemers op niveau ingedeeld: C1-C2-C3 bij de ouderen (B-junior t/m Master) en 4 niveaugroepen bij de jeugd (pupillen en C-jun).
  • Regiomarathons – Dit is een marathoncompetitie van de regio Noord-Oost Nederland met 10 wedstrijden op de banen Leeuwarden, Heerenveen, Groningen, Deventer en Enschede. Voor meer info, zie regioNO website

 

Afstanden

Rijders kunnen vaak zelf kiezen welke afstanden ze willen rijden in een wedstrijd. De keuze hangt af van de leeftijd / categorie: pupillen rijden 100 / 300 / 500m, C-junioren tot max. 1500m, B-junioren t/m 3000m. Vanaf de A-junioren kunnen alle afstanden gereden worden.

 

Wedstrijdlicentie en transponders

Aan de meeste wedstrijden kan alleen worden deelgenomen als men een KNSB wedstrijdlicentie heeft. Deze kan jaarlijks via de bond worden aangeschaft (via MijnKNSB). Voor deelname aan clubwedstrijden is meestal geen licentie nodig. En als men een paar keer een wedstrijd wil uitproberen, dan kan ook een daglicentie (max. 3 keer per jaar, 1e keer gratis) worden aangeschaft (tegelijk met het inschrijven voor de wedstrijd).

Voor deelname aan marathons moet het (gratis) vinkje ‘marathonschaatsen’ worden aangezet bij de licentie (op MijnKNSB). Ook wordt bij marathons bij de senioren gebruik gemaakt van transponders, die een rijder zelf moet aanschaffen. Bovendien zijn er wat regels voor de kleding en uitrusting (helm, snijvaste sokken, scheenbeschermers, zie website voor details). Bij jeugdmarathons worden geen transponders gebruikt.

 

Inschrijven en uitslagen

Inschrijven voor alle wedstrijden gaat via de website inschrijven.schaatsen.nl. Hierop kan men de soort wedstrijd (Langebaan / marathon) selecteren, en de baan waarop men wil rijden. Inschrijven gaat vervolgens met het KNSB relatienummer. De KNSB noemt dit soms ook het licentienummer, maar ook als je geen licentie hebt, dan heb je dit relatienummer. Mocht je dit nummer niet meer weten, dan is het op te zoeken via je eigen pagina op het STB ledenportaal (AllUnited), onder ‘Bondsnummer’ (bij Persoonlijke gegevens – kopje Activiteiten). De inschrijving voor wedstrijden gaat meestal drie weken vooraf open. Houd deze data in de gaten, want sommige wedstrijden zijn al na een paar dagen vol.

Na afloop van de wedstrijden worden de uitslagen ook gepubliceerd op deze zelfde website.

 

Tijdschema en startlijsten

Op de dag van de wedstrijd (of soms iets eerder) wordt een (voorlopig) tijdschema gepubliceerd, zodat men weet hoe laat men ongeveer moet rijden. Vlak voor de wedstrijd wordt ook de startlijst bekend gemaakt (in welke rit rijden, en tegen wie). Voor wedstrijden in Leeuwarden staat deze info op de website van de baancommissie. Voor wedstrijden in Heerenveen op BCThialf.nl onder het kopje Actuele Wedstrijden.

Daarnaast geven beide baancommissies veel informatie via de app Sportity. Na downloaden van de app kan er een code worden ingegeven. Voor de 11s hal is dat BAAN-LEE, voor Thialf is de code @BCThialf.

 

Clubkampioenschap

De tijden die STB-ers rijden in alle wedstrijden gedurende het seizoen tellen mee voor het clubkampioenschap / winterkampioenschap. Voor de regel, zie Winterkampioenschap