Algemeen

KNSB lanceert videoreeks met ‘need-to-know’-regels schaats- en kunstrijwedstrijden

Wat zijn nou precies de regels bij het starten? Hoe wissel je van baan? Betekent overschrijden van een lijn altijd diskwalificatie? Wanneer is er bij shorttrack en de marathon sprake van ongeoorloofd hinderen? Hoe werkt de puntentelling bij kunstrijden? Wat is ijsdansen, wat paarrijden? Deze en vele andere vragen komen aan bod in de serie van twintig ‘Leer meer’-video’s die de KNSB heeft gemaakt om je meer te leren over schaatsen en skaten. De eerste zestien video’s over langebaanschaatsen, shorttrack, kunstrijden en marathonschaatsen vind je nu op schaatsen.nl/video, in het voorjaar volgen nog vier video’s over skaten. De inhoud van de video’s is tot stand gekomen met hulp van internationale en nationale juryleden uit deze disciplines.

Kort en pakkend
Jurre Trouw, manager KNSB Sportparticipatie, vertelt wat het idee is achter deze serie video’s: “Het is belangrijk dat iedere wedstrijdschaatser, supporter en tv-kijker weet wat de regels zijn. Je wilt natuurlijk niet dat er discussies ontstaan door onwetendheid. Een goed begrip van de regels draagt bij aan het wederzijds respect. Per schaatsdiscipline hebben we vier video’s gemaakt met de voornaamste dingen die je moet weten. Kort, pakkend en makkelijk te onthouden. Vreemd genoeg waren dergelijke video’s nog nauwelijks te vinden op internet.”

De video’s zijn ontwikkeld door Devion, het videomarketingbureau van oud-schaatser Sietse Heslinga. Als voormalig topsprinter op de langebaan (‘reserve op WK 2010’) weet hij van wanten als het gaat om schaatsregels: “Van elke discipline hebben we de meest herkenbare onderdelen weergegeven in animatievideo’s. Met deze vorm kun je preciezer en flexibeler uitleg geven dan met echte beelden, waar je afhankelijk bent van de omstandigheden. De animaties tonen afwisselend overzichtsbeelden van bovenaf en close-ups. Zo zie je goed waar je op moet letten.”

Meerdere doelgroepen
Bij shorttrack moet je nog beter opletten, omdat het zo razendsnel gaat en je met vier of acht rijders tegelijk schaatst. Het fascineerde Sietse Heslinga vooral om de relay in het shorttrack op een simpele manier te visualiseren: “In een relay gebeurt enorm veel. Er zijn veel schaatsers tegelijkertijd in de baan en er is veel actie, vooral bij het moment van aflossen. Het was voor ons een aardige uitdaging om dan toch duidelijk te zijn in de informatie die we geven. De kijker moet het wel begrijpen. Ik denk dat dit goed gelukt is.”

“De video’s geschikt maken voor meerdere doelgroepen maken was wel lastig”, aldus Heslinga. “Bijvoorbeeld voor marathon. We wisten dat deze video’s goed zouden werken voor het publiek. Marathonschaatsen wordt voor kijkers immers veel leuker als je begrijpt wat je ziet. Maar ook voor de marathonrijders zelf moeten ze nuttig zijn.” In de marathonvideo’s zie je onder meer wanneer je een gele of rode kaart krijgt, hoe je het beste kunt invoegen in een ‘treintje’ en wanneer het peloton voortijdig de baan moet verlaten als het door de kopgroep is ingehaald.

Nieuwsgierig? Bekijk alle video’s hier!

Dit vind je misschien ook leuk