Uitslagen Wedstrijden

Einde seizoen nadert; snelle tijden

Vaak zien we aan het eind van bijna elk seizoen dat schaatsers de beste prestaties laten zien. Hoe kan dat nou? Misschien is dat het resultaat van een zomer en winter zwaar trainen, alles komt er dan uit. Of misschien omdat men al een beetje aan het afbouwen is en het lichaam meer rust krijgt zodat er betere prestaties kunnen worden geleverd, alles valt op zijn plek. Misschien is er wel eens onderzoek naar gedaan maar de ware reden is mij niet bekend. Feit blijft dat onze STB’ers dit ook meemaakten en afgelopen maandag 5 februari 2024 in het Thialf stadion allemaal, dus zonder uitzondering, prachtige PR’s op alle afstanden lieten noteren. Jordy Kelderhuis, Nynke Tinga en Elvira bij de Weg gaven het goede voorbeeld door op de 500 meter hun snelste tijd ooit te schaatsen. Jordy ging van 41,60 naar 41,17, Nynke van 42,85 naar 42,57 en Elvira van 44,57 naar 44,22. Vervolgens ging Jordy op de 1.000 meter van 1.24,33 naar 1.22,82 en de dames Nynke en Elvira verbeterden zich sterk op de 1.500 meter respectievelijk van 2.11,20 naar 2.09,26 en van 2.25,85 naar 2.22,74. Nynke verbeterde met die tijd het 20 jaar oude clubrecord van Frederika Buwalda (was 2:10,58). Allemaal echt super gedaan!!

 

Ilse Calsbeek schaatste deze avond voor het eerst een 3.000 meter en zij deed dat voortreffelijk. Het valt natuurlijk niet mee om, als je nog geen ervaring hebt met lang(ere) afstanden, je krachten goed te verdelen. Maar ze slaagde volledig voor dit nieuwe ‘examen’ want ze kon de rondetijden goed vasthouden en wist de laatste twee ronden zelfs nog iets te versnellen. Een prachtig PR van 5.15,68 was het resultaat. Klasse gedaan Ilse!!

 

Jasper Tinga schaatste afgelopen weekend in Eindhoven de Holland-cup wedstrijden om de Eindhoven trofee en daar kwam een sterk bezet veld aan de start. Schaatsers die we regelmatig op tv zien waren nu de tegenstanders van onze Jasper. Hij weerde zich kranig en bevestigde zijn naam als stayer door bijvoorbeeld op de 5 km de 12e plek te bemachtigen (35 deelnemers). Dat is een hele keurige prestatie en vooral een hele mooie ervaring.

 

Een weekend eerder was er ook nog een wedstrijd in de Elfstedenhal. Het is bijna niet meer bij te houden, maar ook daar stonden weer STB-ers aan de start. Fimke van der Wey deed bij de pupillen mee aan de Fryslan Cup. Op haar eerste afstand, de 300 m, kwam ze helaas ten val. Maar gelukkig mocht ze deze afstand twee keer rijden, en bij de tweede poging reed ze wel een mooi PR van 36,26 !

Daarna reed Jordy Kelderhuis zijn derde 3 km van het seizoen. Hij probeert de geheimen van deze lange afstand te ontrafelen, en ontdekte de vorige keer dat een snelle start ervoor zorgt dat de benen de laatste drie ronden erg zeer doen. Hij koos nu dus voor een rustigere start, waardoor de rondetijden mooi vlak bleven. Het leverde echter geen snellere eindtijd op: de 4.46,12 was net 3 seconden boven zijn PR. Volgende keer dus maar weer net iets anders proberen Jordy !

Dit vind je misschien ook leuk