Marathon Uitslagen

Voortvarende start Aggie Walsma

Meer dan 1 ½ jaar geleden werd de laatste marathon op kunstijs verreden maar eindelijk, eindelijk was het zaterdagavond 23 oktober gelukkig weer zo ver. Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam stortten de marathonschaatsers zich weer op hun geliefde sport en ze maakten er een waar spektakel van. Bij de Dames ontstond een levendige wedstrijd waarin de internationale topper Irene Schouten als vanouds een hoofdrol vervulde. Maar in haar kielzog wist onze STB’er Aggie Walsma (rechts op de foto bij de aanhef van dit artikel) en tegenwoordig schaatsend voor het Marathonteam Skadi, goede tegenstand te bieden. Ze bleek in de gedwongen lange ‘rust’pauze niks aan kracht te hebben ingeboet. In de slotfase van de wedstrijd bleef er een sterke kopgroep over van twaalf schaatsenrijdsters die moest sprinten voor de ereplaatsen. Irene Schouten bleek de sterkste maar Aggie Walsma behaalde een zeer eervolle 3e plek. Een prachtig resultaat Aggie!! Proficiat.

 

Maar ook maandagavond op Thialf bij de Baanmarathon ging bij menig marathonschaatser het hart weer sneller kloppen. In de jeugdwedstrijd groep 3 eindigde Tijn Bokma keurig in de middenmoot en werd 13e. Mooi gedaan Tijn.

 

Bij de C-3 stonden ook vier STB matadoren aan de start. Eerst maar eens weer een marathon uitrijden zal de insteek van veel schaatsers zijn geweest. Via een massasprint eindigden onze mannen allemaal keurig in de middenmoot. Jan Bouma (15e), Auke Walsma (19e), Pieter Lieuwe van de Valk (21e) en Harm-Jan Sijbrandij (23e) zaten dus redelijk dicht bij elkaar.

 

Vijftig rondjes kregen de C-2 rijders voor de kiezen en ze hadden er zin want ze waren in een half uurtje klaar. Het zat allemaal heel dicht bij elkaar want in de massasprint kon het gebeuren dat je 0,651 seconde langzamer was dan de winnaar en toch ‘slechts’ negende werd. Het overkwam onze voorzitter Tiedo Tinga maar hij liet daarmee heel wat deelnemers achter zich. Overigens werd hij daarmee 5e in zijn eigen categorie M2 en dat zit toch dicht tegen het podium aan. Klaas van der Valk (15e), Sjoerd Eisma (22e) en Sybrand van der Wey (28e) volgden daarachter.

 

Het veld in de C-1 was behoorlijk uit elkaar geslagen. Men kwam wat in groepjes binnen en onze Jasper Tinga voerde het vierde groepje aan en werd keurig 7e. Het tempo lag hoog getuige de gemiddelde snelheid die werd behaald van 42 km per uur (60 rondjes).

Dit vind je misschien ook leuk