Marathon Uitslagen

Sterke (inter)nationale prestaties STB’ers Aggie Walsma en Jacob Heslinga

Twee STB’ers te weten, Aggie Walsma (zie foto bij aanhef van dit artikel) en Jacob Heslinga, zijn afgelopen week de landsgrenzen over getrokken om daar hun wedstrijden te schaatsen. En dat deden ze ook nog eens met veel succes. Aggie Walsma heeft inmiddels drie marathons achter de rug op de Weissensee waar maar liefst 28 centimeter ijs ligt. Jaloersmakend voor de hier achtergebleven schaatsliefhebbers want het wil in Nederland maar niet winteren.
Het begon afgelopen donderdag 23 januari met de Aart Koopmans Memorial, een wedstrijd over 60 kilometer, waar Aggie in eerste instantie dacht als 3e te zijn gefinisht maar waar ze door diskwalificatie van de winnares zelfs een treetje hoger mocht klimmen. Dus tweede in het sterke nationale deelnemersveld. Aggie staat op de foto met een grote beker maar mogelijk heeft ze nu een nog grotere ontvangen!! Nou ja, het is ‘maar’ een beker. Het gaat om de prestatie en die is super te noemen. Klasse Aggie. Ook zaterdag en maandag waren er wedstrijden van respectievelijk 100 en 60 kilometer waar Aggie steeds in de top-10 eindigde (8e en 5e). Ze zit er dus steeds echt goed bij en morgen staat de zeer zware Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer op het programma. Poeh, dat is niet eenvoudig maar we blijven Aggie volgen.

 

 

Jacob Heslinga (H-65) moest nog verder rijden want hij reisde af naar het Italiaanse Collalbo waar afgelopen weekend de Masters International Allround Games werden gehouden. Prachtige omstandigheden met het zonnetje erbij (een buitenbaan!!) en daar voelde Jacob zich goed thuis. Jacob had noodgedwongen 14 dagen rust moeten houden vanwege een hevige griep maar blijkbaar had dit geen nadelige invloed op zijn prestaties. Want; op de 500 meter 4e in 44,60, op de 1.500 meter 2e in 2.17,60 en 4e op de 1.000 meter in 1.29,67. Op dat moment een 4e plaats in het algemeen klassement waar negen verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd waren. Het verschil met Boris Leikin (USA) de nummer drie, Jacob kijkt altijd naar boven om zich daar op te richten, bedroeg maar liefst 19 seconden. Dat leek onhaalbaar maar…. Jacob had een beetje geluk want er werd op de 3.000 meter gestart in paren. Gaandeweg de race kreeg Jacob Boris in het vizier en reed naar zijn prooi toe. Als hij Boris inhaalde zou hij, volgens Jacob zijn inschatting, kans maken om de 19 seconden goed te maken. In de laatste bocht deelde Jacob een tikje aan zijn tegenstander uit want hij ging hem voorbij en streefde hem ook voorbij in de eindrangschikking zodat hij toch nog op het podium belandde. Een prachtige prestatie waarbij Jacob tijdens het afsluitende buffet zijn bronzen medaille in ontvangst mocht nemen (zie foto).

 

 

 

 

 

 

Maar ook provinciaal waren er aansprekende prestaties van STB’ers te melden. Jasper Tinga (zie foto) liet zich opnieuw gelden bij de Baanmarathon, afgelopen maandag op Thialf, waar hij er met de hoofdprijs vandoor ging door als eerste te eindigen in de categorie C2/M2. Hij is bijna niet te verslaan in de C-2 waar hij het toch elke keer maar weer flikt. Heel erg knap van Jasper. Tiedo Tinga en Klaas van der Valk gingen respectievelijk als 6e en 7e over de finish van het hele peloton maar ze eindigden in hun categorie, de Masters-2, wel als 3e en 4e. Klaas staat zelfs nog steeds eerste in het algemeen klassement alhoewel zijn voorsprong iets kleiner werd.

 

 

 

 

In de categorie C3/M3/D3 ook top tien klasseringen voor Nikki Wetting (3e) en Jimte Postma (5e). Jimte weet zich heel vaak in de top bij de C-3 te handhaven en dat is knap. Een 7e plek in het algemeen klassement, tot nu toe, is zijn beloning waar hij zelfs nog een kans heeft om het podium te halen want het zit dicht bij elkaar. Het ging hard en dat blijkt ook wel uit het feit dat de eerste drie van het peloton zelfs een slotronde van 29 uit de hoge hoed toverden, waaronder dus Nikki (29.669). En dat is wel oerendhard. Nikki werd hiermee eerste bij de D(ames)-3 en, en dat is niet onbelangrijk, ze verstevigde hiermee haar leidende positie in het algemeen klassement. Christian Sieperda (12e), Anke Fekken (14e) en Marieke Gerbrandy (16e) completeerden de uitslagen van de STB ploeg. Stefan bij de Weg (12e) en Sybrand van der Wey (23e) behaalden in de superklasse (de C-1) genoemde resultaten.

Dit vind je misschien ook leuk