Uitslagen

Lenthe Wobma profiteert van lage luchtdruk

De barometer gaf afgelopen weekend extreem lage waarden aan en daar heeft de gewone mens niet veel aan, maar schaatsers weten dat zij dan minder luchtweerstand hebben en snellere tijden kunnen rijden. Boven Leeuwarden lag afgelopen zondag ook een mooi lagedrukgebied en dat werd met name door Lenthe Wobma (zie foto) en Jasper Tinga uitgebuit.  De mooie tijd van C-junior Lenthe op de 500 meter (53,13) gaf al aan dat er mogelijkheden waren voor de vervolgafstand (1.000 meter) en daar sloeg ze dan ook genadeloos toe. Op de 1.000 meter had ze ooit een tijd geschaatst van 1.55,66 maar dat verbrak ze door als een ‘wervelwind’ over de baan te gaan en te eindigen in 1.51,46. Liefst 5 seconden sneller. Een prachtig resultaat Lenthe!

Jasper Tinga (B-junior) ging ook als een speer en verbrak eerst op de 500 meter zijn PR van 42,70 naar 42,42 (mooie tijd om te onthouden). Op de 1.500 meter deed hij het dunnetjes over met een toptijd van 2.07,46 waar oorspronkelijk 2.09,42 in de boeken stond. Jasper is in dit prille seizoen meteen al in topvorm dus als hij dit kan doortrekken staan er mooie dingen te gebeuren. Eerst hier maar even van genieten Jasper.

 

Bij de senioren vertegenwoordigden Jacob Heslinga (H65) en Klaas Poepjes (H45) STB bij dit evenement en beiden schaatsten de 500 meter in de 44 (zie tijden hieronder). Heel knap van Jacob om zo dicht in het kielzog van Klaas te blijven. Op de 1.500 meter was het krachtsverschil iets groter en wist ‘glijder’ Klaas net niet een Klasse-I tijd te rijden. De 2.13,03 van Klaas is 0,03 seconde boven de gestelde limiet. Aan het eind van het seizoen worden de klassementen weer opgemaakt waarbij STB’ers in verschillende categorieën tegen elkaar strijden om de prijzen.

 

Marathon:
Tijdens de KPN Marathon Cup 3 in Deventer ging Aggie Walsma dit weekend als 17e over de finish en verzamelde voor het algemeen klassement daarmee toch nog 4 puntjes. Het was een ware slijtageslag waarbij Aggie geregeld mee voorin zat. Uiteindelijk bleef er een kopgroep van 15 man (vrouwen dus) over waar Aggie net even niet bij zat en die voor de ereplaatsen gingen sprinten. Aggie haalde bij de sprint van het peloton alles wat zij nog in haar had naar boven en kwam toch nog als tweede over de finish. In het algemeen  klassement staat Aggie nu 13e maar het zit allemaal nog heel dicht bij elkaar zodat er nog genoeg mogelijkheden zijn om te klimmen en de top-10 weer in te duiken.

 

Bij de baanmarathon van maandag 4 november in Thialf diverse successen voor onze STB’ers. Bij de meisjes-C een 10e plek voor Nynke Tinga en broer Jasper Tinga zelfs 1e bij de C2/M2. Super Jasper. Zoals hiervoor reeds is gemeld is Jasper in topvorm (op de langebaan) maar hij won de marathon nu ook al door in de massasprint het compacte peloton achter zich te laten. Jasper had daarvoor zijn geld gezet op de premiesprint en die ook nog eens gewonnen. Het is mij niet bekend hoe hoog de premie is die je daarmee wint en of je daar een rondje van kunt betalen maar in ieder geval levert het punten op voor het algemeen klassement. Vermeldenswaard zijn natuurlijk ook nog de 4e en 5e plaats in deze categorie van Klaas van der Valk en Harmen Bosch. Ze zaten dicht tegen een podiumplek aan. Daarmee zetten ze STB weer goed op de kaart. Knap mannen.

Bij de C3/M3/D3 weer een toptien plek voor onze Nikki Wetting. Ze ging na 30 rondjes als 9e over de streep en daarmee als 2e dame. Ze blijft leidster in het algemeen klassement.

 

Uitslagen Fryslan Cup:

Categorie 500 m 1000 m 1500m
Leeuwarden 3 november 2019 (Fryslan cup)
Nynke Tinga DC1 50,48 1.41,63
Lenthe Wobma DC1 53,13 1.51,46 PR
Elvira bij de Weg DB1 45,73 1.33,62
Jasper Tinga HB1 42,42 PR 2.07,46 PR
Nikki Wetting DB1 2.26,66
Jacob Heslinga H65 44,93 2.17,23
Klaas Poepjes H45 44,03 2.13,03

 

Dit vind je misschien ook leuk