Wedstrijden

Schaatsen met voorjaarstemperaturen

De Nederlandse Kampioenschappen afstanden en Allround voor Masters werden in Alkmaar op de half open ijsbaan onder temperaturen van circa 13 à 14 graden afgewerkt. Dan weet de ijsmeester dat hij met de installatie zijn best moet doen om een goede ijsvloer neer te leggen. Dat is op een enkele oneffenheid in het ijs na goed gelukt.

Onze STB’er Jacob Heslinga, uitkomend in de leeftijdsklasse heren 65+, had zich voor dit toernooi weten te plaatsen. Het begin verliep voor Jacob niet bepaald vlekkeloos. Hij had vele misslagen op de 500 meter en kwam uit op een teleurstellende tijd van 46,22 waarmee hij 6e werd. Piet Siemonsma uit St. Nicolaasga won overtuigend de afstand en de Nederlandse titel in 43,98.

Vlak voor de aanvang van de 1500 meter (tijdens het onderbinden van de schaatsen) kwam Jacob er achter dat zijn materiaal niet in orde was en dat dit dus de oorzaak was van zijn ondermaatse 500 meter. De schoen op het schaatsijzer zat los!! Jacob raakte niet in paniek en wist het euvel snel te verhelpen. Het voelde weer als vanouds en Jacob won de 1500 meter in 2.16,22, slechts 0,04 seconde voor Piet Siemonsma. Maar ja, hiermee wel een Nederlandse titel rijker en enkele plaatsen hoger in het tussenklassement voor de allround titel.

 

 

Tweede dag:
Op de 1000 meter reden beide kemphanen tegen elkaar. Elkaar geen duimbreed toegevend werd het een race met onderling kleine verschillen. De hogere startsnelheid van Piet was doorslaggevend voor zijn winnende eindtijd van 1.27,56. Jacob daar achter tweede in 1.28,72. Door deze goede tijd steeg Jacob naar de 3e plaats in het tussenklassement.

Tijdens de 3000 meter moesten beide heren opnieuw tegen elkaar rijden. Door het grote gat dat Piet op de 500 meter had geslagen kwam zijn eindoverwinning niet meer in gevaar. Jacob ging daarom nu maar voor het hoogst haalbare en dat was de tweede plaats. Hij startte snel en reed zijn directe concurrent voor het podium, Rien van Luunen, bij wijze van spreken op ongeveer een halve ronde waarmee hij zijn tweede plek in de eindrangschikking veilig stelde. Maar met zijn eindtijd van 4.50,50 was Jacob ook nog eens de snelste van het hele veld en haalde hiermee zijn tweede Nederlandse afstandstitel binnen.

 

Wat een prachtige prestatie van Jacob die bewees dat je na tegenslag niet bij de pakken neer moet zitten maar moet blijven knokken voor een beter resultaat. Een voorbeeld voor iedere STB’er (sporter). Klasse Jacob!!

 

 

Dit vind je misschien ook leuk