Uitslagen

Marieke Gerbrandy; een echte Viking

De Vikingen bouwden vroeger snelle en lichte schepen. Daarmee werden allen zeeën bevaren en werd de wereld veroverd. Ook waren ze sterk en vechtersbazen. Ze gaven nooit op.
Vergelijk deze kwalificaties nu eens met ons 15 jarig STB-lid Marieke Gerbrandy. Ook zij is snel en gaat licht over het ijs en kan wellicht straks buiten de landsgrenzen presteren. Ze is sterk, een vechtersbaas (in de goede zin van het woord) en geeft nooit op.
Wat is er mooier deze eigenschappen nu juist te etaleren in de Vikingrace 2018 die afgelopen weekend in Thialf werd gehouden. Marieke reed twee knappe 500 meters (44,51 en 44,06), een keurige 1.000 meter (1.27,56) maar ze kon haar ogen waarschijnlijk niet geloven toen ze na de laatste afstand, de 1.500 meter, een tijd van 2.13,96 op de grote schermen van Thialf zag staan. Zo snel was ze nog nooit over het ijs gegaan. Haar vorige PR stond op 2.16,64. Een prachtige prestatie in het internationaal deelnemersveld met natuurlijk ook deelnemers uit onder andere Noorwegen, de bakermat van de Vikingen.

 

Succes in dezelfde Vikingrace was er ook voor Jan Gerbrandij (geen familie maar wel buurjongen van Marieke). In de laatste wedstrijd van dit schaatsseizoen scherpte hij zijn PR’s nog maar eens aan op de 500 en de 1.000 meter. Zijn toptijden waren ‘vroeger’ 42,16 en 1.22,74 en Jan verbeterde die naar 41,96 en 1.22,57. Dan ben je een echte klasbak als je dit aan het eind van het seizoen nog kunt. Klasse Jan.

De derde STB’er die de eer had om mee te mogen doen met deze wedstrijd was Stefan bij de Weg. Zijn klassement was helaas na de 500 meter al weg door een val. Hij vloog met hoge snelheid uit de tweede bocht en kwam hard tegen de boarding. Jammer voor Stefan. Ondanks pijntjes als gevolg van deze val herpakte hij zich nog wel op de overige afstanden en bleef goed in het spoor van Jan Gerbrandij. Op de 3.000 meter was Jan sneller, op de 1.000 en 1.500 meter was Stefan iets sneller. Altijd een mooi gevecht tussen deze twee STB-toppers.

 

Marathon:
Aggie Walsma stond dit seizoen voor de laatste keer aan de start bij de KPN-marathoncup op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Het waren drukke weken voor Aggie en haar collega-marathonschaatsers. Eerst de wedstrijden in Zweden gereden onder barre winterse omstandigheden, de lange terugtocht naar Nederland door diverse vertragingen op de luchthaven, en dan drie marathonwedstrijden achter elkaar op natuurijs, door de ijzige en koude wind ook al niet gemakkelijk. Desondanks peurde Aggie er nog een knappe 8e plaats uit in Amsterdam en kan nu even rustig bijkomen en (vooral) gaan genieten van haar prachtige 5e plek in het algemeen klassement. Een top-seizoen voor deze 30 jarige STB’er.

Dit vind je misschien ook leuk