Marathon

Podiumplekken voor Stefan bij de Weg en Marieke Gerbrandy

In de huidige maatschappij zijn we altijd meteen op de hoogte van al het wereldnieuws door de moderne technologische middelen die ons ter beschikking staan. We raken er aan gewend en worden een beetje ongeduldig wanneer nieuws niet snel tot ons komt. Ook de schaatsuitslagen staan tegenwoordig binnen korte tijd op de diverse sites zodat we meteen op de hoogte zijn van de prestaties van onze STB’ers. De uitslagen van de op 29 januari gehouden baanmarathon op Thialf lieten enige dagen op zich wachten en konden niet meer meegenomen worden in het wekelijkse wedstrijdverslag maar de prestaties van enkele STB’ers waren dusdanig goed dat een ‘laat’ verhaal hierover niet mag ontbreken. Stefan bij de Weg  (C2/M2 categorie) en Marieke Gerbrandy (zie foto) (C3/M3/D2 categorie) haalden beiden een zilveren medaille en mochten na afloop voor de ‘ceremonie protocollair’ aantreden (om alvast wat te wennen aan de termen van de Olympische Spelen). Een mooie prestatie voor deze STB-toppers. Klaas van der Valk kwam net niet op het podium in C2/M2 categorie  (4e plaats) maar staat in het algemeen klassement M2 wel op het hoogste treetje. Nog even volhouden Klaas. De broers Gerben en Jan Gerbrandij (B-junior) werden in de C1/M1 respectievelijk 6e en 12e en Jan staat in het klassement bij de B-junioren ook aan kop. De STB’ers doen dus uitstekend mee.

 

Aggie Walsma:
Vorige week schaatste onze landelijke topper Aggie Walsma (30 jaar) naar een verdienstelijke 4e plaats bij de 200 kilometer lange Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Klasse gedaan Aggie. Dat ze duidelijk in de picture is in de marathonwereld bleek uit het feit dat deze week bekend werd dat ze overstapt van de Cenned ploeg naar de ploeg met (de lange naam) ‘Bewustwinkelen.nl/Teklab/Free-Wheel’. Aggie is ook de meid met de lange adem dus dat lijkt te gaan matchen.

 

9e Regiomarathon:
De 9e Regiomarathon op Thialf van afgelopen zondag 4 februari werd gekenmerkt door de vele massasprints. De schaats(t)ers hebben aan het eind van het seizoen allemaal zo’n goede conditie dat het bijna onmogelijk is om uit de greep van het peloton te blijven. Alleen bij de Masters-2 wisten twee vluchters aan de aandacht van het peloton te ontsnappen en werd onze Bas Ludemann 7e van de pelotonsprint (totaal dus 9e). Gerben Gerbrandij sprintte in de C-1 ook volop mee maar moest genoegen nemen met de 4e plek. Dat is goed natuurlijk maar in de sport wordt de 4e plek ook wel de meest vervelde plek genoemd omdat je dan net buiten het podium blijft. Hopelijk heeft Gerben hier geen last van want het is en blijft een mooie prestatie!! Klaas van der Valk werd bij de C-2 keurig 6e en liet mede-STB’er Sybrand van der Weij deze keer achter zich, die als 13e over de finish gleed. Sybrand staat met nog één wedstrijd te gaan op de 3e plaats in het algemeen klassement maar het kan nog alle kanten op. Erg spannend!!! De finale is  op 18 februari in Groningen. Daar zal ook Jelle Rijpma wel weer bij zijn in de Masters-2. Deze keer werd hij 25e.

 

Gewestelijke kampioenschappen:

Gewestelijke kampioenschappen supersprint B juniorenVoor veel sporters is  het een eer om mee te (mogen) doen met de Olympische Spelen maar voor jeugdige STB’ers is het meedoen met de Gewestelijke Kampioenschappen (maandag 5 januari op Thialf) hiermee een beetje vergelijkbaar. Deze eer kwam onder andere toe aan Lieke Hijlkema die twee keer een 300 meter mocht schaatsen. De eerste ging niet helemaal naar wens (47,16) maar op de tweede 300 meter revancheerde ze zich en reed een nieuw PR van 35,64 (was 36,72). Ook Jasper Tinga stond op de startlijst en verbeterde zich op de 500 meter (46,25 was 46,45). Op de 1.500 meter benaderde hij zijn PR maar kon er net niet aan komen. Maar toch een mooie 2.22,12.  Stefan bij de Weg deed mee met de Gewestelijk supersprint. Hij mocht twee keer een 100 en 300 meter schaatsen, dus echt (super)sprinten. Op beide afstanden scherpte hij zijn PR’s aan (van 11,49 naar 11,40 en van 27,00 naar 26,91). In het klassement bereikte hij de 2e plek en ontving hiervoor een mooie trofee (Stefan staat links op de foto met de beker). Dus alle drie STB’ers gingen met een goed gevoel en met een mooi PR naar huis.

Dit vind je misschien ook leuk