Marathon

Jelle Rijpma winterkoning

Bij voetbalcompetities wordt tijdens de winterstop altijd de ‘herfstkampioen’ bepaald aan de hand van de tussenstand. Deze naam komt uit Duitsland (Herbstmeister) en is in andere landen veelvuldig overgenomen. In Nederland zijn Ajax en SC Cambuur de Herbstmeisters waarmee eigenlijk wordt aangegeven dat zij de belangrijkste kandidaten zijn voor de uiteindelijke titel. Bij andere sporten wordt de minder bekende term ‘winterkoning’ ook wel gebruikt. De sportploeg of individuele sporter wordt hiermee ook als belangrijkste kandidaat gezien voor de uiteindelijke overwinning.

Ons STB-lid, Jelle Rijpma, is de winterkoning bij de Regionale Marathonwedstrijden in de categorie NO-3 maar hij kan nog niet rustig achteroverleunen want zijn voornaamste concurrent zit hem op de hielen. Het is al geweldig dat hij het zo goed doet dus we willen hem niet onder druk zetten met het vermelden van deze eretitel in het wedstrijdverslag maar tot nu toe is hij gewoon de beste van het hele veld. Afgelopen zondag, 22 december, wist hij in Thialf naar een 4e plek te sprinten en ook weer de nodige punten te verzamelen in de drie klassementsprints. Gezien de prachtige tussenstand raden we Jelle aan tijdens de feestdagen eerst maar eens lekker te genieten van deze bijzondere prestatie. In 2020 zien we dan wel weer. STB is in ieder geval trots op zo’n lid.

 

De meeste langebaanschaatsers genieten momenteel van een welverdiende (korte) vakantie want er waren dit weekend nauwelijks wedstrijden voor onze STB’ers. Maar ja dan hebben we natuurlijk even geen rekening gehouden met onze crack bij de veteranen, Jacob Heslinga, die dit weekend zelfs twee keer in actie kwam. Hij kon natuurlijk de finale van de Dutch Masters Cup (zaterdag 21 december in Leeuwarden) niet laten schieten want daarin speelt hij altijd een belangrijke rol. Met 44,21 op de 500 meter en 2.15,12 op de 1.500 meter deed hij weer goed mee. Op welke plaats Jacob is geëindigd is mij bekend omdat ik (nog) niet over het (eind)klassement beschik.

De volgende dag reed Jacob nog even ‘uit’ bij de PR-wedstrijden in Leeuwarden en perste er op de 3.000 meter de twee laatste rondjes nog prachtige rondetijden uit. Hij reed al in de 39’ers maar knokte zich terug naar de 37’ers en finishte in 4.48,02. Chapeau Jacob.

Dit vind je misschien ook leuk