Uitslagen

Vikingrace; stay deep; tief sitzen; djip sitten bliuwe

Afgelopen vrijdag werd op Thialf het internationale toernooi, de Viking Race gehouden. De Viking Race is het grootste internationale schaatstoernooi voor jongens en meisjes in de leeftijdscategorieën van 11 tot en met 16 jaar. Tijdens dit tweedaagse toernooi dat sinds 1989 wordt georganiseerd door STC Rutten gaan zo’n 288 jonge schaatsers onderling de strijd aan. De deelnemers komen onder andere uit Nederland, Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland, Polen, Italië, Oostenrijk, Wit Rusland, Roemenië, Groot-Brittannië en Denemarken.

 

Tja en daar sta je dan op de kruising en je hoort in allerlei talen coaches aanwijzingen geven aan hun pupillen. Ik weet niet of ‘stay deep’ en ‘tief sitzen’ de gangbare schaatstaal is voor Engels- en Duitssprekende coaches maar onze Gerrit Bloemhof (zie foto bij aanhef van dit artikel) stond er toch ook maar mooi tussen met zijn aanwijzingen in het Fries gevend; ‘djip sitten bliuwe blinder’. Prachtig toch. Hij was er om onze STB-sterren Stefan bij de Weg en Marieke Gerbrandy te begeleiden. Zij waren voor deze internationale wedstrijd geselecteerd. Wat een eer. De startlijsten op zich zijn al zo mooi bij zo’n internationale wedstrijd. Wat dacht u bijvoorbeeld van; Stefan bij de Weg tegen Szymon Zegarowicz (Polen) en Marieke Gerbrandy tegen Sini Siro (Finland).  Ondanks dat het ‘zwaar ijs’ was wist Marieke ook nog een PR op de 3.000 meter te schaatsen van 4.50,14 (was 4.50,52). Dat gaf haar optreden extra glans. Medailles wisten ze niet te veroveren in dit sterke deelnemersveld maar dat was niet erg. Het was voor hen een onvergetelijke ervaring. Een beloning voor een jaar hard trainen. Op de foto staan onze drie STB’ers en het is hen aan te zien dat ze van het toernooi hebben genoten.

 

WK Masters:
Als voorbereiding op het WK Masters, komend weekend in de 11Stedenhal in Leeuwarden, reed onze deelnemer bij de 65+, Jacob Heslinga, zich afgelopen zondag al vast wat warm tijdens een baanwedstrijd in datzelfde stadion. Met een tijd van 44,97 op de 500 meter en een tijd van 1,27,94 bewees hij dat het met de vorm wel goed zit. Vrijdag is de openingsceremonie om 17.45 uur waarbij onder andere een kortebaanwedstrijd op houtjes zal worden verreden met voormalige toppers zoals Piet en Lieuwe de Boer en Jan IJkema. Voor belangstellenden is er informatie te vinden op schaatscircuit.nl/msg2019

 

 

 

Baanmarathon Heerenveen:
Stefan bij de Weg liet twee dagen later zien dat hij nog niet moe was en de nodige inspiratie had opgedaan bij de Vikingwedstrijden want bij de laatste baanmarathon van dit seizoen op Thialf presteerde hij het in de massaspurt als eerste!! over de finish te glijden in de categorie C2/M2/B. Wat een prachtige prestatie van Stefan die langzamerhand alle disciplines van het schaatsen leert beheersen. Zijn laatste en tevens snelste rondje ging in 29,393 seconde en dan te bedenken dat dit het slot is van 50 keihard gereden rondjes. Harmen Bosch en Jelle Rijpma vielen (net) buiten de top tien met een 11e en 19e plek maar deden het dus ook keurig.

Maar daarmee was de koek nog niet voor onze STB-vertegenwoordigers want Jimte Postma (zie foto) verraste vriend en vijand door in de categorie C3/M3/D2 als 3e te finishen, vlak voor Marieke Gerbrandy (4e), die dus al weer op scherp stond, en de steeds beter presterende Auke Walsma die ook een plekje binnen de top-tien veroverde (9e). De overige STB’ers eindigden als volgt; Harm-Jan Sijbrandij (13e), Lisa Wetting (21e), Jelle Zijsling (30e) en Anke Fekken (32e). In het algemeen klassement bij de D2 eindigden onze dames Anke, Marieke en Lisa respectievelijk op de 2e, 3e en 6e plek. We kunnen er niet om heen. We hebben sterke dames bij STB. Aanstormend talent Nikki Wetting bewees haarzelf weer door bij de Meisjes-C een mooie derde plaats te halen. Al met al een mooi slot voor al onze marathondeelnemers.

 

 

KPN-marathon Leeuwarden:
Tijdens de sfeervolle finale van de KPN-marathon in de 11Stedenhal in Leeuwarden eindigde de dameswedstrijd in een massasprint. Ons STB-lid, Aggie Walsma, afkomstig uit Bolsward, schaatste zo’n beetje een thuiswedstrijd en kwam midden in het peloton over de streep (26e). Maar belangrijker was dat ze zich handhaafde in de top-tien van het eindklassement. Met een mooie 7e stek kan ze terugzien op een goed seizoen.

 

Dit vind je misschien ook leuk